Musaka

czyli bizantyjski przysmak a'la Daeris d'Ostear.


Na początek tytułem wyjaśnienia napisać należy, że pan Daeris d'Ostear duszę eksperymentatora posiadłszy lubi oryginalne przepisy pod smak swój modyfikować, czego owa Musaka jest właśnie dowodem znakomitym. Oryginalny jęczmień z chęci sprawdzenia efektu oraz potrzeby chwili zastąpiono w przepisie orkiszem (to rodzaj protopszenicy wielce zbliżony do zboża, które w średniowiecznej Europie uprawiano, dostępny dziś w sklepach z "żywnością naturalną"), zaś cukinie bakłażanem, któren z kolei z całą pewnością w dawniejszej formie tej potrawy właśnie występował.

Składniki:
500 g orkiszu (ale może być jęczmień)
1 kg mielonej (siekanej drobno) baraniny, jagnięciny lub cielęciny (a najlepiej wszystkiego po trochu)
200 g sera feta
1 duża cebula, drobno pokrojona
4 bakłażany (ewentualnie cukinie) pokrojone w plasterki
bułka tarta
Na sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, 250 ml ciepłego mleka

Ostrzeżenie: Pamiętajmy, że Draconia Czarna to kraina smalcem i miodem płynąca, we wszelkie dobra kulinarne obfita, a co za tym idzie, potrawy tu przygotowywane przewidziane są z założenia na dużą ilość osób, tak, aby każdy Drakończyk mógł się najeść do syta! Tak więc, przy powyższych ilościach składników musaka ta jest przewidziana na około 20-25 osób, jeżeli jest podawana jako jedno z dań większej uczty, lub na około 10 osób, jeżeli ma stanowić pojedynczą potrawę.


Wykonanie:
    Orkisz (pszenicę) ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Osącz i odstaw. Mięso obsmaż razem z cebulą. Plasterki bakłażana posyp solą i odstaw na 10 minut. Odciśnij nadmiar powstałego soku (co odnosi się głównie do wersji z cukinią, bowiem bakłażn wiele soku nam nie puści). Dodaj bakłażana do mięsa i obsmażaj razem przez chwilę. Teraz wymieszaj razem mięso, orkisz i połowę sera Feta. Formę do zapiekania wysmaruj oliwą i wyłóż na nią mieszankę mięsno-pszeniczną. Teraz przygotuj sos: rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, następnie dodawaj stopniowo i mieszaj cały czas trzepaczką 2 łyżki mąki (po troszeczku) i gorące mleko. Nie pozwól, aby zrobiły się grudki! Dodaj szczyptę soli i resztę sera Feta (oczywiście krusząc go pierwej), wymieszaj porządnie. Zalej sosem mięso, posyp bułką tartą i wstaw do piecyka nagrzanego do 180 stopni C na 30 do 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na 10 minut zanim pokroisz poszczególne porcje.

Musaka już do dzieży przełożona

    Na załączonym zdjęciu musaka przerzuconą już do wielkiej misy została jako że na ponad 30 osób przygotowywaną była stąd i straciła niestety swą szlachetną formę zapiekaną nad czym pan Daeris do dziś ubolewa... Może przy następnej okazji uda się ją bardziej widowiskowo uwiecznić ku jego uciesze.
Źródła:
The Book of Gode Cookery
oraz własne doświadczenie Kanclerza Draconii

Spis treści
Co nowego?
Księstwo Draconii
Kroniki
Prawa
Życie codzienne
Polecamy