|
a początek tytułem wyjaśnienia napisać należy, że pan Daeris d'Ostear duszę eksperymentatora posiadłszy lubi oryginalne przepisy pod smak swój modyfikować, czego owa Musaka jest właśnie dowodem znakomitym. Oryginalny jęczmień z chęci sprawdzenia efektu oraz potrzeby chwili zastąpiono w przepisie orkiszem (to rodzaj protopszenicy wielce zbliżony do zboża, które w średniowiecznej Europie uprawiano, dostępny dziś w sklepach z "żywnością naturalną"), zaś cukinie bakłażanem, któren z kolei z całą pewnością w dawniejszej formie tej potrawy właśnie występował.
Składniki:
500 g orkiszu (ale może być jęczmień)
1 kg mielonej (siekanej drobno) baraniny, jagnięciny lub cielęciny (a najlepiej wszystkiego po trochu)
200 g sera feta
1 duża cebula, drobno pokrojona
4 bakłażany (ewentualnie cukinie) pokrojone w plasterki
bułka tarta
Na sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, 250 ml ciepłego mleka
Ostrzeżenie: Pamiętajmy, że Draconia Czarna to kraina smalcem i miodem płynąca, we wszelkie dobra kulinarne obfita, a co za tym idzie, potrawy tu przygotowywane przewidziane są z założenia na dużą ilość osób, tak, aby każdy Drakończyk mógł się najeść do syta! Tak więc, przy powyższych ilościach składników musaka ta jest przewidziana na około 20-25 osób, jeżeli jest podawana jako jedno z dań większej uczty, lub na około 10 osób, jeżeli ma stanowić pojedynczą potrawę.
|
|
Wykonanie:
Orkisz (pszenicę) ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Osącz i odstaw. Mięso obsmaż razem z cebulą. Plasterki bakłażana posyp solą i odstaw na 10 minut. Odciśnij nadmiar powstałego soku (co odnosi się głównie do wersji z cukinią, bowiem bakłażn wiele soku nam nie puści). Dodaj bakłażana do mięsa i obsmażaj razem przez chwilę. Teraz wymieszaj razem mięso, orkisz i połowę sera Feta. Formę do zapiekania wysmaruj oliwą i wyłóż na nią mieszankę mięsno-pszeniczną. Teraz przygotuj sos: rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, następnie dodawaj stopniowo i mieszaj cały czas trzepaczką 2 łyżki mąki (po troszeczku) i gorące mleko. Nie pozwól, aby zrobiły się grudki! Dodaj szczyptę soli i resztę sera Feta (oczywiście krusząc go pierwej), wymieszaj porządnie. Zalej sosem mięso, posyp bułką tartą i wstaw do piecyka nagrzanego do 180 stopni C na 30 do 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na 10 minut zanim pokroisz poszczególne porcje.
Na załączonym zdjęciu musaka przerzuconą już do wielkiej misy została jako że na ponad 30 osób przygotowywaną była stąd i straciła niestety swą szlachetną formę zapiekaną nad czym pan Daeris do dziś ubolewa... Może przy następnej okazji uda się ją bardziej widowiskowo uwiecznić ku jego uciesze.
Źródła:
The Book of Gode Cookery
oraz własne doświadczenie Kanclerza Draconii
|
|